Рубрики
Избранное Новости

Фотодокументалната изложба «Моят идеал – свободна България», посветена на руския дипломат граф Николай Павлович Игнатиев.

Изложба, посветена на 140-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор от граф Н.П. Игнатиев ( 3 март 1878 г.) и 110 години от неговата кончина (3 юли 1908 г.)

По случай 140-годишнината от Освобождението на България в арт-залите на Радио Варна на 25 април 2018 г. бе представена фотодокументалната изложба «Моят идеал – свободна България», посветена на руския дипломат граф Николай Павлович Игнатиев. Инициативата бе дело на Съюза на българските журналисти и открита от неговата председателка г-жа Снежана Тодорова. В словото си тя изтъкна изключителната роля на бележития руски дипломат и българолюбец за освобождението ни от вековното робство и представи авторката на изложбата – дългогодишната журналистка и писателка от София Калина Канева, която е и автор на книгата «Н. П. Игнатиев – графът на българите» (София, 2008), в руски вариант: «Рыцарь Балкан – граф Н. П. Игнатьев» (Москва, 2006).


Пътуващата изложба, създадена преди 20 години, няколко пъти обновявана и експонирана почти сто пъти в България, Русия и Украйна, съдържа малкоизвестни и неизвестни снимки, събирани от архиви, музеи и родственици. Показани са животът и дейността на граф Игнатиев – предци и потомци, съратници и опоненти, на фона на историческите събития, свързани с борбите на българския народ за духовна и политическа независимост и неговият принос.
Калина Канева е автор и на книгата в два тома «Симетрия на времето. Срещи и разговори с акад. Дмитрий Лихачов. Писма. Автографи» (София, 2012, 2013); на сценария за документалния филм “Наколко дни с академик Дмитрий Лихачов”(режисьор Иван Георгиев-Гец); на фотодокументарната изложба «Лихачов: България – държава на духа». Нейно дело са изложбите, посветени на руските писатели Валентин Распутин и Вениамин Каверин, на пътешествието с паметника на Св. св. Кирил и Методий от София до Мурманск. Всичките фотоекспозиции върху картон
50/ 70 см са годни за използване.
Калина Канева е удостоявана два пъти с наградана та Съюза на българските журналисти «Златното перо», два пъти с наградата за изкуство «Златната муза» — за принос в развитието на руско-българските културни връзки, с медал за укрепване на дружбата между народите, два пъти е лауреат на Националната литературна премия «Золотое перо Руси».

        

       

      

                           

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *